Je huurwoning verduurzamen - tips

19-02-2024

Ben je bezig met het klimaat of wil je graag besparen op je energiekosten? En wil je daarom je woning ver­duur­zamen? Dan zijn daar verschillende manieren voor. Maar wat als je in een huurhuis woont?

Bekijk wat je zelf kunt doen
Ook een huur­woning kun je verduurzamen. Je kunt zelf bijvoorbeeld elektrisch gaan koken, tocht­strips plaatsen of spaarlampen vervangen door led-lampen. Voor grotere zaken zoals zonnepanelen of dubbel glas moet je de verhuurder vragen of dit mag.

Energielabel checken van jouw huurhuis
Als je jouw huurhuis wilt verduurzamen, is het handig om te weten hoe energiezuinig jouw huis is. Een energie­label geeft aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Hierbij is gekeken naar de isolatie van de woning en de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.

Het energielabel geeft het gebruik van fossiele brandstof in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2 per jaar) aan. Fossiele energie komt van aardolie, aardgas en kolen. Deze brandstoffen hebben veel invloed op het klimaat. Als je in jouw woning bijvoorbeeld met zonnepanelen energie opwekt, verbruik je minder fossiele energie. De belasting op het klimaat is kleiner, de energierekening lager en je woning krijgt een beter energielabel. Het energielabel voor woningen kent verschillende klassen: van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Op het energielabel staat ook wat je kunt doen om jouw huis duurzamer te maken.

Lees verder


Actieve Wielen